RICCARDO LUCQUE
šéfkuchař a majitel

Svou gastronomickou kariéru odstartoval v 16-ti letech, kdy pracoval pro hotely v italském regionu Marche (ve městech Rimini a Pesaro), ve městě Pesaro působil od roku 1990 v restauraci specializované na mořské plody Da Alceo, která se pyšní jednou hvězdičkou od známého gastronomického průvodce Michelin Guide. Od roku 1993 pobýval devět let v Anglii, pracoval v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně.

Během svého působení v Anglii se stal výkonným vedoucím šéfkuchařem řetězce pěti italských restaurací v oblasti řeky Temže. Na dobu třech měsíců v roce 2001 přijal angažmá šéfkuchaře New Yorské restaurace Il Bucco, která byla americkým Zagat Guide v době Riccardova působení vyhlášena nejlepším nováčkem mezi restauracemi na Manhattanu.

V Anglii pracoval Lucque v restauraci Zafferano, která byla v roce 2001 vyhlášena nejlepší italskou restaurací v Londýně, a poté se stal výkonným vedoucím šéfkuchařem řetězce pěti italských restaurací v oblasti řeky Temže. Do Prahy přišel Riccardo Lucque v roce 2002 a přijal zde pozici šéfkuchaře restaurace Square na Malostranském náměstí. V dubnu 2005 otevřel svou vlastní restauraci Aromi na Vinohradech. Po čtyřech letech jejího provozu v roce 2009 zahájila provoz její sesterská restaurace La Finestra in Cucina kousek od Staroměstského náměstí v centru Prahy. V květnu 2012 zahájila provoz v pořadí již třetí Riccardova restaurace Il Mercato v Brně.

Riccardo také provozuje dva obchody s bistrem s těmi nejlepšími italskými delikatesami. La Bottega di Finestra byla otevřena v roce 2012 a je umístěna kousek od restaurace La Finestra.

Již v roce 2007 Riccardo otevřel první obchod s italskými delikatesami pod názvem La Bottega di Aromi, který se nachází v blízkosti restaurace Aromi. O šest let později se Riccardo rozhodl malinký obchůdek s italskými delikatesami rozšířit do větších prostor a změnit jeho koncept.

V lednu 2014 tak zahájila svou činnost Gastronomica La Bottega di Aromi. Gastronomické bistro s velkou nabídkou italských laskomin má navíc jednu exkluzivní novinku - kuchařský prostor se zcela novou koncepcí, tzv. „rosticcerií“.

V červnu otevřel třetí bistro s obchůdkem La Bottega Express, které se nachází v pasáži Oasis v Praze a i tady najdete všechny italské lahůdky. A v září 2014 se jeho portfolio rozrostlo o bistro La Bottega Bistroteka v ulici Dlouhá, které nabízí opravdu to nejlepší, co může Itálie z gastronomického hlediska poskytnout.

Zájem o italskou kuchyni Riccarda motivuje stále k novým nápadům a plánuje, že svoji síť podniků do budoucna dále rozšíří.

lucque@lacollezione.cz

RADEK HASMAN
výkonný šéfkuchař

Vystudoval střední hotelovou školu v Ondříčkově ulici v Praze. Po zakončení studia nastoupil do hotelu Ambasador, kde působil dva roky a získával cenné zkušenosti, aby se posléze mohl přesunout do nejlepších podniků v Praze. Pracoval v restauracích Flambé, Bellevue a také v Hotelu Palace. V roce 2002 nastupil jako Chef de Partie do restaurace Square společnosti Kampa Group, kde se potkal s Riccardem Lucquem. Netrvalo dlouho a byl povýšen do pozice Sous Chef. Když v roce 2005 Riccardo Lucque otevřel svou restauraci Aromi, stal se Radek jejím šéfkuchařem. Se svým týmem v restauraci Aromi získal sedmkrát po sobě ocenění Michelin Bib Gourmand.

Každý rok spojuje příjemné s užitečným a navštěvuje již pravidelně michelinské restaurace Da Alceo, Il Piastrino, Urbino dei Laghi v Itálii a restauraci Ottolenghi v Londýně. V současné době pracuje jako výkonný šéfkuchař všech Riccardových bister La Bottega di Finestra, Gastronomica, La Bottega Express, Bistroteka a La Bottega Tusarova.

hasman@labottega.cz